پیام دکتر طهرانچی به نخستین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی

چاپ ایمیل

پیام دکتر طهرانچی به نخستین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی

رئیس دانشگاه آزاد اسلامی تاکید کرد: امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه‌یافته و عنصر اصلی سلامت فکری، روانی و جسمی آن جامعه است.

به گزارش روابط عمومی دانشگاه آزاد اسلامی، پیام دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به نخستین نشست دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی، توسط دکتر علیرضا رحیمی عضو هیئت علمی گروه هنر دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک و استان مرکزی، صبح امروز در این نشست قرائت شد.

در متن پیام دکتر طهرانچی آمده است: امنیت غذایی سنگ بنای یک جامعه توسعه‌یافته و عنصر اصلی سلامت فکری، روانی و جسمی آن جامعه است. ناامنی غذایی، ذخیره سرمایه اجتماعی افراد مشمول آن و نیز معناداری هنجارها و ارزش‌های انسانی و دینی را شدیداً تحلیل خواهد برد؛ بنابراین ناامنی غذایی تهدیدی بالفعل یا بالقوه علیه ارزش‌های بنیادین نظام اسلامی خواهد بود. ناامنی غذایی دامنه انتخاب افراد را شدیداً محدود می‌کند و در بسیاری موارد حق انتخاب را از آنها می‌گیرد و از این رو قابلیت‌ها و استانداردهای زندگی‌شان را تنزل خواهد داد. ناامنی غذایی در یک نظام سیاسی اجتماعی، ارزش‌های حیاتی و در نتیجه امنیت ملی آن را تضعیف خواهد کرد.

امنیت غذایی یک سیاست امنیت ملی است که کم و کیف آن، مقدار عرضه و کیفیت امنیت ملی را در هر کشور تعیین می‌کند. عرضه یک سطح بهینه امنیت ملی، مستلزم تدارک سطح بهینه امنیت غذایی است. تاریخ روابط بین کشورها نشان می‌دهد که کشورهای قدرتمند در بیشتر موارد از مواد غذایی به ‌عنوان حربه‌ای سیاسی علیه کشورهای جهان سوم بهره گرفته‌اند.

تجربه کشورهای در حال توسعه حاکی از این است که وابستگی آنها به واردات مواد غذایی از کشورهای توسعه‌یافته‌تر باعث ضربه‌پذیری سیاسی‌شان شده و امنیت ملی‌شان همواره از این محل در معرض تهدید بوده است. این موضوع در شرایط تحریمی از اهمیت قابل ملاحظه‌ای برخوردار است.

ناامنی غذایی، عزت نفس یک ملت، به ‌عنوان ستون اصلی توسعه و استقلال ملی را تخریب و با ایجاد اختلال در انباشت سرمایه اجتماعی، کنش‌های جمعی را بسیار پرهزینه می‌کند و در نتیجه امکان وفاق و وحدت ملی را کاهش می‌دهد. به دلیل وجود این رابطه مهم و تنگاتنگ، ارتقای سطح امنیت غذایی و امنیت ملی در قانون اساسی، قوانین و سیاست‌های کلی برنامه‌های دوم، سوم و چهارم توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و سند چشم‌انداز جمهوری اسلامی ایران در افق سال ۱۴۰۴ هجری شمسی، مورد توجه خاص و ویژه قرار گرفته است.

با عنایت به چشم‌انداز و سیاست‌های کلی نظام جمهوری اسلامی ایران و در اجرای طرح جامع امنیت غذایی کشور و نظر به اهمیت امنیت غذایی و جایگاه آن در اسناد بالادستی به‌ ویژه اقتصاد مقاومتی (ابلاغی از سوی مقام معظم رهبری) که در شرایط تحریمی اجرای آن همواره مورد تأکید معظم له بوده است، ضرورت ایجاد زیرساخت‌های تولید منطبق با استانداردهای بین‌المللی در داخل به‌ عنوان پایه اصلی امنیت غذایی کشور و قطع وابستگی به واردات آن را بیش از پیش جلوه‌گر می‌کند.

امید است، دبیرخانه کنسرسیوم غذا و امنیت غذایی دانشگاه آزاد اسلامی با ایجاد هماهنگی، تقسیم کار، پرهیز از موازی‌کاری، انتقال و اشتراک تجربیات و حرکت بر مبنای برنامه‌های منسجم با چشم‌انداز معقول و مطلوب میان مراکز تحقیقاتی با مأموریت غذا و امنیت غذایی با افق ارتقای امنیت غذایی کشور در تعامل و هماهنگی با مراجع تصمیم‌گیری و اجرایی مرتبط؛ اعم از دولتی و خصوصی، برنامه‌ریزی کرده تا پروژه‌های کلان اجرایی پیش‌بینی شده را با امکان‌سنجی، سیاست‌گذاری، اولویت‌بندی، برنامه‌ریزی، ابلاغ سیاست‌های اجرایی و نظارت بر حسن اجرای آنها در دانشگاه آزاد اسلامی مدیریت کند.