هفتیمن کنگره ی بین المللی شعر از توس تا نیشابور در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد آغاز بکار کرد

با حضور استاندار خراسان رضوی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد
هفتیمن کنگره ی بین المللی شعر از توس تا نیشابور آغاز بکار کرد
هفتیمن کنگره ی بین المللی شعر از توس تا نیشابور صبح امروز  با حضور  استاندار خراسان رضوی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی خراسان رضوی ، مدیر کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی، مسئولین دانشگاهی، دانشمندان، فرهیختگان، ادیبان و شاعران ملی و بین المللی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد آغاز بکار کرد .

به گزارش روابط عمومی  دانشگاه آزاد اسلامی مشهد، علی رضا رشیدیان در هفتیمن کنگره ی بین المللی شعر از توس تا نیشابور که به مناسبت زاد روز خیام در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار شد، ضمن  خیر مقدم به مهمانان داخلی و خارجی، اظهار داشت: ایران اسلامی دارای پیشینه تاریخی و فرهنگ با شکوهی است که از اصالت و قدمت برخوردار است.
وی افزود: ورود اسلام به ایران و متعاقب آن فرهنگ شیعی، این قابلیت های ذاتی را شکوفا نمود؛ اوج تأثیر فرهنگ علوی و شیعی در این سرزمین کهن با حضور شکوهمند سلاله پاک پیامبر(ص) حضرت علی بن موسی الرضا(ع) که یکی از زیباترین عنوان های ایشان عالم آل محمد(ص) امام مهربانی هاست، جلوه گر شد.
استاندار خراسان رضوی گفت: ایران مرز پرگهری است که جای جای آن رنگ و بویی از علم و فرهنگ و ادب دارد و میراثی گرانقدر را برایمان به یادگار گذاشته است که هویت ملی ما را می سازد.
رشیدیان خاطر نشان کرد: به طور قطع نگاه به میراث فرهنگی گذشته و دیرینه هویتی این مرز و بوم، عامل موثری است که تمرکز بر آن قادر است هم از گسست فرهنگی نسل ها جلوگیری نماید و هم استقلال قلمروهایی جغرافیایی، فکری و فرهنگی این سرزمین را در مقابل تهاجمات تضمین نماید.
وی تصریح کرد: بخشی از میراث مرتبط به هویت ملی ایران زمین مربوط به شهرهای توس و نیشابور است، اولین وجه اشتراک این شهرها، متبرک شدن خاک آنها به قدوم حضرت علی بن موسی الرضا(ع) است ، دومین وجه اشتراک، پرورش یافتن مفاخر و نوادر علمی و ادبی جهان همانند حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام نیشابوری و عطار نیشابوری است.
استاندار خراسان رضوی گفت: در تقویم فرهنگی کشور، 25 اردیبهشت ماه روز ملی بزرگ مردی است که پس از رنج سی ساله اش ، عجم را به شعر پارسی زنده نموده است.
وی افزود: خوشبختانه امسال روز ملی فردوسی، روز پاسداشت زبان فارسی هم نامیده شده و این از افتخارات تقویم ملی کشور و همچنین برای استان است.
 رشیدیان گفت: فردوسی به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب " جریانی از یکتا پرستی و توجید را در سرتاسر کتاب سترگش جای داد" و در جایی دیگر فرموده اند: " من موافقم که از فردوسی تجلیل شود. شاهنامه تجلیل بشود و حکمت فردوسی استخراج بشود ... اگر کسی به شاهنامه نگاه کند خواهد دید که یک جریانِ گاهی باریک و پنهان و گاهی وسیع از روح توحید، توکل، اعتماد به خدا و اعتقاد به حق و مجاهدت در راه حق در سرتاسر شاهنامه جاری است."
استاندار خراسان رضوی افزود: 28 اردیبهشت ماه نیز روز ملی خیام است. او که شاعر، حکیم، ریاضی دان و متفکر قرن پنجم و ششم هجری و از نوادر روزگار است که تقویم جلالی از اوست و رساله جبر و مقابله وی در علم حساب، پایه گذار این علم در دنیاست که به زبان های زنده امروز ترجمه شده است و آنچه که همه ویژگی های علمی و فرهنگی او را تکمیل می سازد. شهرت جهانی او بواسطه رباعیاتش می باشد که از اندیشه های فلسفی او سرچشمه گرفته است.
وی خاطر نشان کرد: امروز هم در جهان او را به سبب رباعیات فلسفی اش بیشتر از صبغه علمی اش می شناسند و همین موضوع مسئولیت ما را در برهه حاضر که عصر ضرورت شکوفایی علمی بیش از پیش ایران اسلامی برای دست یافتن به اهداف افق سند توسعه سال 1404 است، سنگین تر می نماید و برماست که به عنوان پاسداران مواریث و مفاخر فرهنگی، چهره علمی و فرهیخته این دانشمند بزرگ را در مرحله اول به نسل های جوان خود و به همه جهان معرفی و بشناسانیم.
رشیدیان گفت: حوزه فرهنگی و ادبی توس تا نیشابور در وهله اول به عبور مقدس حضرت ثامن الحجج علیه السلام و در وهله دوم به وجود نوادر و مفاخر فرهنگی آن معنا می یابد که در هر دو عرصه، رسالت فرهنگی همه ما بسیار سنگین است. بویژه اینکه در حوزه فرهنگ رضوی نیز محور اساسی، شخصیت همه جانبه امام معصوم حضرت علی بن موسی الرضا(ع) به عنوان امام رئوف- علم و آگاهی – تقابل و گفتگو  است که همین امر تأکیدی بر رسالت ما در توجه به دانش و دانشمندان هم هست.
استاندار خراسان رضوی ادامه داد: با این وصف همه اجماع دارند که حکیم ابوالقاسم فردوسی و حکیم عمر خیام نیشابوری دو دانشمند شهرهای توس و نیشابورند و بی تردید مهم ترین وجه اشتراک این دو از نوادر و مفاخر علمی و فرهنگی کشور، استمداد از ردیف و قافیه و ابزار شعر برای بیان دیدگاه های اعتقادی و علمی و فرهنگی آنان است و همین وجه اشتراک سبب ساز تدبیر و تدارک کنگره شعر از توس و نیشابور شده است.
وی افزود: واضح است که برجستگی زبان فارسی، به شعر لطیف و آهنگین و سرشار از قوه تخیل تشبیه شعری آن است و کنگره ملی شعر از توس تا نیشابور به بهانه بزرگداشت این دو حکیم گرانقدر که از مشاهیر ادب پارسی هستند با هدف عالی تر بزرگداشت آثار و مفاخر فرهنگی کشور با رویکرد تقویت غرور و خودباوری ملی و اسلامی در جامعه برگزار شده است تا زمینه های لازم تشویق شاعران در جهت آفرینش آثار فاخر با الهام از آثار و متون ارزشمند ادب فارسی همچون شاهنامه و مجموعه رباعیات خیام را فراهم سازد و ان شاء الله هرگز آسمان ادب ایران از ادامه دهندگان راه این بزرگان خالی نباشد.
رشیدیان تاکید کرد: این کنگره شعر امسال از اهمیت بیشتری برخوردار است؛ زیرا امسال سالی است که از طرف آیسسکو، مشهد به عنوان پایتخت فرهنگی جهان اسلام انتخاب شده است و این کنگره به عنوان یکی از برنامه های فرهنگی هنری شهر مشهد مقدس می تواند انعکاس شایسته ای در میان فردوسی پژوهان و خیام پژوهان جهان و ادب دوستان و دوستداران زبان فارسی در ایران و جهان داشته باشد.